sâmbătă, 26 martie 2011

Condiment universal

Asa cum am promis in reteta cu ciuperci cu frunze curry, postez secretul prepararii condimentului pe care il folosesc eu frecvent in salate, pate si alte diverse combinatii.

Condimente universale din comert de obicei includ glutomat de sodiu (E621), sare si alti conservanti. De aceea, este mai bine ca amestecul de condimente sa fie preparat acasa.

Deoarece, nu se recomanda pastrarea indelungata a condimentelor in stare macinata, eu prepar acest amestec cam o data pe luna intr-o cantitate de o jumatate de pahar. Il pastrez intr-un borcan de sticla bine inchis.

Ingrediente (toate macinate):
Ardei rosu dulce uscat - 2 linguri, coriandru, chimion (se poate folosi chimen negru - daca il gasiti), mustar, schinduf, curcuma (se mai numeste sofran indian), usturoi granulat - cate o lingura din fiecare, nucsoara - 1/2 lingura, 7 - 10 samburi uscate de caise macinate.

Dupa macinare, se amesteca bine toate ingredientele.

Curcuma, nucsoara si usturoiul eu le cumpar deja macinate. Pentru a macina restul ingredientelor, ideala ar fi o rasnita electrica. Eu, deocamdata, folosesc o rasnita manuala de cafea (cea din poza).

Condimentul astfel preparat are o serie de proprietati benefice:
 

Coriandru  - normalizeaza valorile ridicate ale colesterolului, are rol antiinflamator - indeparteaza balonarile, durerea de stomac, datorita continutului ridicat de fier - este recomandat celor care sufera de anemie. De asemenea, improspateaza respiratia, are gust placut si este condimentul meu preferat :).
 

Fructe de chimion - stimuleaza digestia, detoxifica organismul. Chimenul negru are actiune stimulativa asupra intregului organism, este o sursa de energie si optimism.
 

Mustarul are actiune antiparazitara, stimuleaza circulatia sangvina, amelioreaza durerile de cap.


Curcuma - face parte din familia ghimbirului, purifica sangele, are efect imunostimulator.
 

Schinduf - stimuleaza sistemul cardiovascular si digestiv, este o sursa proteica, ajuta la restabilirea puterilor organismului.
 

Nucsoara - are efect stimulativ si tonic, incalzeste organismul. Amelioreaza digestia.

Samburii de caise
sunt o sursa importanta de vitamina B17 care distruge celulele cancerigene si ajuta la prevenirea acestei boli. Ca si paranteza, nu se recomanda a se manca mai mult de 10 samburi de caise la o masa, din cauza potentialului pericol al acidului cianhidric continut in samburi de caise (si migdale, de altfel). Acest acid se evapora la contactul cu apa, de aceea, este mai bine ca, inainte sa fie consumate in cantitati mari, samburii de caise si migdalele sa fie tinute la inmuiat cateva ore.

Acestea fiind zise, va indemn sa preparati acest condiment care va imbogati gustul felurilor de mancare, si, totodata, va furniza organismului numeroase substante benefice.

P.S.: In curand voi posta:
 - supica semi-raw din boabe de naut,
 - crackeri din seminte si
 - intentionez sa postez ceva si despre cocktailurile verzi pe care am inceput sa le fac dupa metodologia Green Smoothies de Victoria Boutenko. Am postat cateva retete pe blogul Raw is Fun! in limba rusa.

joi, 10 martie 2011

Prajitura Raw cu stafide si seminte de floarea soarelui

Prajiturica deriva din reteta Tortuletului Raw pe care l-am pregatit de Sf. Valentin. Se prepara simplu si poate fi personalizata in functie de fructele uscate/ alune/ migdale/ seminte pe care le ai. Intrucat contine stafide si alte alimente calorice, se recomanda a se manca separat, intre mese, in cantitati moderate.

Ingrediente:

Blat:
2 maini de seminte de floarea soarelui crude inmuiate in apa 10 - 12 ore, 2 maini de alune de padure  crude inmuiata in apa 10 - 12 ore, 5 curmale, 2 maini de stafide (eu am folosit stafide brune), 5 caise confiate, o lingurita de cacao, miere - dupa gust, daca stafidele sunt prea dulci, nu mai este nevoie de miere;

Crema
:  o mana de caju crud inmuiat in apa 10 ore, o banana, zeama dintr-o jumatate de lamaie, fulgi de cocos.

Blatul il pregatim amestecand semintele, stafidele, alunele, curmalele, caisele in tocatorul de la blender. Deasupra asezam crema  - caju, banana, sucul de lamaie, fulgi de cocos - toate amestecate in blender. Dam cam o ora la frigider si e gata!

Pofta buna!





joi, 3 martie 2011

Ciuperci cu frunze curry (reteta proprie)

Numite si "carnea vegetala" ciupercile sunt o sursa excelenta de proteine. Doar ca spre deosebire de carne nu contin colesterol, sunt bogate in fibre vitamine si minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc, B1, B2, B6, B12, C, D, E). 
Pentru a pastra cat mai multe din beneficiile ciupercilor, le vom gati prin incalzire in deshidrator, sau in cuptor la focul cel mai mic cu usa intredeschisa.

Ingrediente:
Ciuperci champignon - 500g, o mana de frunze curry, ulei de masline presat la rece - 2 linguri, sos de soia  - 3, 4 linguri, piper, curcuma.

Ciupercile spalate se stropesc cu sos de soia (eu am folosit "Supreme dark soy sauce" de la Mega Image), ulei de masline si se amesteca cu frunze curry si condimente. Se lasa la marinat vreo 20 min. Nu am folosit sare intrucat sosul de soia este destul de sarat. In loc de curcuma se poate folosi un amestec de condimente, reteta prepararii acestui amestec o voi posta in curand. Ciupercile in sos se aseaza in tava si se tin in deshidrator / cuptor cu usa intredeschisa 1,5 - 2 ore maxim. Preparati in acest fel, ciupercile raman suculente, iar amestecul de sos de soia, condimente si frunze curry le ofera o aroma proaspata si un gust deosebit.

Frunzele curry provin din India. Din cauza texturii lor delicate si moi, se consuma impreuna cu mancarea. Eu am gasit frunze curry la mag. K-life din P-ta Amzei - o punga la 3 lei. 

Pentru a va convinge sa incercati aceasta reteta, sau oricare alta, important e sa fie cu ciuperci, va invit sa studiati mai multe despre efectele benefice pe care le au ciupercile aici sau aici.

Raman datoare cu reteta prepararii condimentului universal despre care am pomenit mai sus.:)