marți, 15 februarie 2011

Tortulet Raw de Sf. Valentin

Cautand retete pentru a prepara ceva deosebit de St. Valentine's, ceva care sa fie crud si bio, am ales aceasta prajitura delicioasa, dulce acrisoara, energizanta, bogata in vitamine si minerale. Tortuletul s-a nascut dintr-un mix  format din propria-mi imaginatie, cateva  idei preluate din cartea lui Chad Sarno si o mica cercetare pe net. 
Prajitura se prepara foarte usor, iar sansele de nereusita sunt reduse la minim, caci nu este nevoie decat sa folosesti blenderul, sa respecti proportiile si sa modelezi tortuletul. Scapi de stresul cu tinutul prea mult / prea putin la cuptor, vasele se spala usor, si, cel mai important, gustul este atat de bun si deosebit fata de alte prajituri (gen patiserie), incat va surprinde placut chiar si pe cei mai exigenti critici.

Iata si ingredientele:
Blat: 1 cana de migdale crude inmuiate in apa 10 - 12h si scurse, 15 - 20 curmale, 1/4 cana de cacao, 3 linguri miere;
Crema: 3/4 cana caju crud inmuiat in apa 10 - 12 ore si scurs, suc de la 2 lamai, 1/4 pahar apa, 1 banana, 30g fulgi de cocos (1 pliculet), putina scortisoara, 1 lingura miere.
Migdalele se amesteca in tocatorul de la blender, se adauga curmalele tocate si ele marunt, cacao si mierea. Daca aluatul este prea faramicios, mai adauga curmale. La final trebuie sa obtii o compozitie lipicioasa, care se intinde cu mana pe tava / farfurie.
Caju, suc de lamaie, banana, fulgi de cocos, scortisoara si mierea se amesteca in blender, apa se adauga pe parcurs, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se aseaza crema peste blat si se da la congelator pentru a prinde forma pentru aproximativ 1,5h. Inainte de servire se tine la frigider aprox 30 min. Eu am ornat cu ciocolata 75% rasa. A iesit asa cum o vedeti in poze.

Atentie, insa, la cantitatea consumata. Pentru a absorbi substantele nutritive din caju / migdale, precum si pentru o digerare optima a acestora, este suficienta o feliuta din prajitura (aprox. 100 - 150g), asa ca nu abuza :)!
Si acum cateva informatii nutritionale: 
Migdalele stimuleaza activitatea creierului, sunt bogate in calciu, magenziu, fier, fosfor, caliu, vitamine B2, B3;
Caju este bogat in vitaminele A, B1, B2, fosfor, zinc, calciu, asigura functionarea normala a sistemului cardio-vascular.
Curmalele previn bolile canceroase, bogate in magneziu, fier si fosfor;
Cacao este bogat in antioxidanti si vitamina E;
Mierea detoxifica organismul si este considerata elixirul tineretii.
Et voila, iti doresc sa-ti iasa o surpriza reusita!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu