joi, 14 aprilie 2011

Supica semi-raw din boabe de naut germinat

Fiindca sunt inca la inceputul drumului spre o alimentatie cruda, si pentru ca aceasta trecere sa fie cat mai naturala, mai consum, din cand in cand, si alimente preparate termic.

Atunci cand le prepar termic, dau preferinta acelor produse care intr-adevar contin substante valoroase, si nu doar ceva comestibil.

Tocmai pentru asemenea retete, am creat categoria preparatelor Semi-Raw.

De exemplu, aceasta supa din boabe de naut germinat are proprietati purificatoare la nivelul celulelor organismului si are o deosebita valoare nutritionala. Reteta a fost inspirata din literatura rusa.
 

Ingrediente:
 

Boabe de naut - 1/2 pahar, 2 -3 cuisoare, frunze de dafin, piper boabe, un ardei capia, verdeata (marar, loboda).

Seara, se pune nautul la inmuiat peste noapte intr-o cantitate mare de apa (cam un pahar si jumatate de apa). Dimineata se clatesc boabele si se rastoarna in strecuratoare. Se acopera cu o bucata de tifon umed impaturit in 4 straturi si se lasa la caldut. Seara, daca se vad germenii de vreo 2-3 mm, se poate face supa, daca germenii sunt inca prea mici, se clatesc din nou boabele si se pun intr-un vas inchis (dar nu ermetic) in frigider pentru inca 12 - 24 de ore. Tinand boabele in frigider, nu exista riscul fermentarii acestora, iar germenii se vor dezvolta si in aceste conditii. Asa se poate verifica si calitatea nautului. Semintele bune vor germina repede. Odata ce avem boabele germinate, vom trece la urmatorul pas - prepararea supei.

Se pune la fiert apa (nu foarte multa apa, un pahar si jumatate cred ca este suficient), se adauga frunzele de dafin, cuisoarele, piperul. In apa clocotinda se adauga nautul. Se fierbe timp de 5 minute maxim (nu mai mult caci riscam ca supica sa piarda din nutrienti). Se ia supa de pe foc, se adauga ardeiul taiat marunt si verdeata. Se poate servi cu ardei iute si/sau usturoi verde.

Nautul astfel fiert poate fi folosit si la prepararea humusului. Eu, de exemplu, fierb o portie dubla de naut. O parte ramane pentru supa, iar cealalta parte o amestec in blender cu apa de la supa, tahina (pasta de susan) si usturoi.

Intr-o alta ordine de idei, de curand am dat de cartea lui Frederic Patenuade "The Raw Secrets"  (cartea am gasit-o tradusa in rusa, aici am gasit si cateva capitole traduse in engleza) si mi s-a parut extrem de interesanta. Autorul dezbate cele mai uzuale greseli in urmarirea unei alimentatii crude. El sustine ideea ca alimentatia cruda nu ar trebui privita dogmatic si intrebarea care ar trebui sa o punem nu este neaparat ca un aliment sa fie crud ci  important este ca acel aliment sa aduca beneficii organismului, sa nu creeze discomfort, sa fie usor digerabil. Frederic, din experienta sa individuala, considera ca legumele preparate la abur sunt mult mai bune pentru organismul lui decat o salata calorica raw cu seminte, nuci si ulei, deoarece aceasta contine multe grasimi foarte greu digerabile.
Autorul cartii are si un blog cu diverse informatii interesante (in engleza). Voi ce parere aveti?

Cu drag,
N.

Un comentariu: