luni, 2 mai 2011

Branzica si Laptic Raw














In cautarile mele, am descoperit aceasta reteta minuntata de branzica si laptic raw care poate fi preparata din nuci, migdale sau alune de padure.

Atat branzica cat si lapticul sunt foarte hranitoare si ofera acea senzatie de satietate, senzatie de care, cateodata, recunosc ca imi este dor :).

Ingrediente pentru branzica:

300 grame de migdale (sau alune de padure sau se poate incerca si cu nuci), o lingura de ardei rosu dulce uscat, ulei de susan (sau orice alt ulei presat la rece), 2 linguri de otet de mere, cate o legatura medie de patrunjel si marar, o lingurita de condiment universal, 5, 6 catei de usturoi medii, apa 3 pahare, sare dupa gust.

Ingrediente pentru laptic:

o lingura de miere (mie imi place si fara), o lingura de ulei de cocos (optional).

Migdalele se lasa la inmuiat in apa peste noapte (10, 12 ore). A doua zi, se scurg si se maruntesc in tocatorul cu lama in S. Migdalele astfel maruntite le-am pus in vasul de la blender, am adaugat 3 pahare de apa si fulgi de ardei rosu, si am mixat putin. Mi-am dorit sa obtin o branzica faramicioasa, de aceea nu am insistat mult cu blenderul. Se poate marunti mai bine pentru cei care vor o branzica mai fina. Intr-un castron se pune o bucata de tifon impaturita in patru straturi si se toarna peste amestecul din blender. Se stoarce usor, se leaga tifonul si se atarna deasupra castornului. Se lasa asa timp de 10 - 12 ore la temperatura camerei pentru fermentare.

Intre timp, preparam deliciosul laptic.

Lapte de migdale ce se va scurge din castron se toarna in vasul de la blender, se adauga mierea si uleiul de cocos (eu am incalzit putin untul de cocos, ca se sa transforme in ulei) si se mixeaza. Se poate servi simplu sau cu ciocolata rasa sau cu scortisoara. Mie mi-au iesit 600 ml de lapte. Lapticul se poate pastra in frigider, insa maxim o zi (eu l-am lasat 2 zile si avea deja gustul putin fermentat - dar oricum era placut). Va previn ca o astfel de bautura este foarte hranitoare si energizanta, eu am baut un pahar si nu mi-a mai fost foame mult timp dupa.

Dupa ce au trecut cele 10 -12 ore, desfacem saculetul si amestecam branzica fermentata cu verdeata tocata marunt, usturoiul pisat, ulei, otet, condimente, sare si piper dupa gust. La sfarsit iese cam un borcan de 750 ml plin de branzica.Se poate imparti compozitia si condimentata diferit fiecare parte. Eu am facut o jumatate amestecata cu usturoi, iar cealalta cu tarate de grau (prealabil inmuiate in apa 12 ore). Se pastreaza in frigider maxim o saptamana.
 
Branzica aceasta faramicioasa mi-a amintit de gustul umpluturii pentru placintele cu branza. Curcuma (turmenicul) din amestecul de condimente ii ofera o culoare galbuie asa cum este branza amestecata cu ou.

Atat pentru numeroase beneficii pe care le are, cat si pentru proprietatile sale hranitoare, cu siguranta ca voi prepara frecvent aceasta branzica.

Am mai gasit o reteta asemanatoare de branzica raw pe blogul Corinei Bacalu, aceasta contine culturi probiotice pentru o fermentare mai pronuntata. Mihaela Stefanescu are o reteta interesanta si simpla de branzica din caju.

3 comentarii: