sâmbătă, 19 februarie 2011

Varza murata fara sare

Pe timp de iarna varza este un aliment deloc de neglijat. Si aceasta datorita continutului ridicat in vitaminele C, B1, B2, B12, PP, B3, K, E acidului folic si fibrelor. Continutul ridicat in vitamina B12 (prezent in varza murata) este de luat in considerare pentru vegetarieni. Mai multe despre efectele benefice pe care le are varza murata le puteti afla din acest articol sau despre varza in general aici.

Reteta este preluata de la Vadim Zeland (cartea) , este simpla, varza iese crocanta singurul inconvenient ar fi ca trebuie sa astepti o saptamana pana se mureaza...

Ingrediente:
2 verze medii, 800 g morcov, 1/2 lingurita condiment ardei iute chili, 60 g fulgi de ardei rosu dulce uscat (eu am pus foarte putin - vreo 20g, probabil, se poate incerca si fara).

Inainte de a taia varza, pastreaza vreo 6 - 8 frunze de varza intregi. Varza se taie bucati mari (3 -4 cm) - ca in imagine, morcovul se taie rondele. Se amesteca impreuna cu condimente, dar nu se freaca. Pe fundul a 2 borcane de 3l se pune cate o frunza de varza intreaga. Apoi se indeasa in borcane amestecul de varza cu morcov, astfel incat pana la gura borcanului sa ramana minim 10 cm. Se acopera deasupra cu frunze de varza intregi. Se toarna apa filtrata pana se acopera frunzele. Pentru presiune, se introduce in fiecare borcan cate o sticla de 0,5 litri umpluta cu apa (se pot folosi si sticle din plastic) - asa cum se arata in poza.
Se acopera deasupra cu prosop de hartie si se lasa sa stea borcanele intr-o incapere calda (23 - 25 grade Celsius) doua zile (aprox.40 - 48 de ore). Cam dupa o zi si jumatate, veti observa ca apa din borcane incepe sa se ridice. Daca apa se revarsa, micsorati presiunea sau scoateti de tot sticlele. Periodic, se vor apasa sticlele ca sa iasa excesul de dioxid de carbon. Dupa doua zile borcanele se acopera cu capac si se pun in figider (sau pe balcon - daca este frig), atentie insa ca apa sa acopere varza. Asa se tine la frig inca vreo 5-6 zile, dupa care se poate consuma.

Primul lucru la care m-am gandit cand am gustat-o a fost ca ii lipseste sarea. Insa, am remarcat ca aceasta varza se combina perfect cu produse sarate - de ex. peste marinat. De asemenea, se poate folosi la prepararea de sarmalute crude, ca in reteta postata de mine aici. Pe de alta parte, in salata de varza murata doritorii pot adauga oricand sare. Mie imi place salata cu varza murata fara sare, coriandru maruntit si ulei de in.

 Multa bafta in experimentari nutritionale :)

8 comentarii:

  1. Servus Natalia,

    Foarte interesanta ideea. Eu nu am inteles insa cum se foloseste acea sticla de apa de jumatate introdusa? Se pune deasupa verzei? Poti sa imi explici putin te rog?

    Mersi frumos,
    Betty

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Betty,
    Sticla de 0.5l se introduce direct in borcanul cu varza, care se acopera cu un prosop si se lasa sa stea la caldut maxim 2 zile. Am mai adaugat o poza in postare pentru a se vedea mai bine. Sticlele sunt necesare pentru a apasa varza, care, in procesul de "murare" are tendinta sa se ridice. Sper ca m-ai inteles :).
    Apropo, ai un blog super interesant. Il ai ca si mine din februarie, dar deja ai 43 de postari! Bravos!!! si cat mai multa inspiratie in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Natalia,

    M-am bucurat foarte tare astazi cand am nimerit pe blogul tau. Foarte frumos si interesant, mai ales reteta de varza murata fara sare trebuie sa o incerc neaparat. M-ar mai interesa si mai multe informatii despre Vadim Zeland (dar te rog nu in limba rusa, pe care din pacate, desi fiica de profesoara de rusa, nu o cunosc), ai putea sa ma ajuti mai departe?
    Numai bine si mult, mult succes!
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Mimi,

    Ma bucur sa te vad pe-aici :).
    Site-ul oficial al lui Vadim Zeland este http://zelands.com/index.htm, daca urmezi "download transurfing catalogue" se va deschide o brosura cu cartile editate. Tot pe acelasi site, la sectiunea "Facts and Events" scrie ca editura "Silberschnur" din Germania a obtinut drepturi de traducere (si mai este o editura din UK si, surprinzator, una din Ro :)). Despre ultima carte publicata - "Bucataria Vie", pe care o am eu, nu stiu sa zic daca a fost tradusa, pana acum, in vreo limba.
    Cu drag si ne mai auzim pe blog :)
    N.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc mult, draga Natalia, am sa incerc neaparat reteta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, Natalia,

    Este minunat ca exista o reteta de varza murata raw si fara sare, exact ce caut eu.
    Stii cumva si o reteta de castraveti murati raw fara sare?
    Si chiar de conopida murata raw fara sare?
    Numai sa nu necesite folosirea otetului.
    Astea sunt muraturile mele preferate.
    O sa incerc reteta de varza murata fara sare cat de curand.
    Chiar are gust de varza murata? Nu mucegaieste stand la caldura?

    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Natalia,

    Revin tare incantata - am facut reteta de varza murata si a iesit exceptionala, exact cum ai spus, exact ca cea traditionala, doar ca fara sare. Este perfecta. Am pus doar 2 borcane mici, caci daca as fi pus un butoi, l-as fi mancat pe tot, atat de buna este. Multumesc din suflet pentru aceasta reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce fara sare? Daca e cu sare nu e buna?

    RăspundețiȘtergere