sâmbătă, 26 martie 2011

Condiment universal

Asa cum am promis in reteta cu ciuperci cu frunze curry, postez secretul prepararii condimentului pe care il folosesc eu frecvent in salate, pate si alte diverse combinatii.

Condimente universale din comert de obicei includ glutomat de sodiu (E621), sare si alti conservanti. De aceea, este mai bine ca amestecul de condimente sa fie preparat acasa.

Deoarece, nu se recomanda pastrarea indelungata a condimentelor in stare macinata, eu prepar acest amestec cam o data pe luna intr-o cantitate de o jumatate de pahar. Il pastrez intr-un borcan de sticla bine inchis.

Ingrediente (toate macinate):
Ardei rosu dulce uscat - 2 linguri, coriandru, chimion (se poate folosi chimen negru - daca il gasiti), mustar, schinduf, curcuma (se mai numeste sofran indian), usturoi granulat - cate o lingura din fiecare, nucsoara - 1/2 lingura, 7 - 10 samburi uscate de caise macinate.

Dupa macinare, se amesteca bine toate ingredientele.

Curcuma, nucsoara si usturoiul eu le cumpar deja macinate. Pentru a macina restul ingredientelor, ideala ar fi o rasnita electrica. Eu, deocamdata, folosesc o rasnita manuala de cafea (cea din poza).

Condimentul astfel preparat are o serie de proprietati benefice:
 

Coriandru  - normalizeaza valorile ridicate ale colesterolului, are rol antiinflamator - indeparteaza balonarile, durerea de stomac, datorita continutului ridicat de fier - este recomandat celor care sufera de anemie. De asemenea, improspateaza respiratia, are gust placut si este condimentul meu preferat :).
 

Fructe de chimion - stimuleaza digestia, detoxifica organismul. Chimenul negru are actiune stimulativa asupra intregului organism, este o sursa de energie si optimism.
 

Mustarul are actiune antiparazitara, stimuleaza circulatia sangvina, amelioreaza durerile de cap.


Curcuma - face parte din familia ghimbirului, purifica sangele, are efect imunostimulator.
 

Schinduf - stimuleaza sistemul cardiovascular si digestiv, este o sursa proteica, ajuta la restabilirea puterilor organismului.
 

Nucsoara - are efect stimulativ si tonic, incalzeste organismul. Amelioreaza digestia.

Samburii de caise
sunt o sursa importanta de vitamina B17 care distruge celulele cancerigene si ajuta la prevenirea acestei boli. Ca si paranteza, nu se recomanda a se manca mai mult de 10 samburi de caise la o masa, din cauza potentialului pericol al acidului cianhidric continut in samburi de caise (si migdale, de altfel). Acest acid se evapora la contactul cu apa, de aceea, este mai bine ca, inainte sa fie consumate in cantitati mari, samburii de caise si migdalele sa fie tinute la inmuiat cateva ore.

Acestea fiind zise, va indemn sa preparati acest condiment care va imbogati gustul felurilor de mancare, si, totodata, va furniza organismului numeroase substante benefice.

P.S.: In curand voi posta:
 - supica semi-raw din boabe de naut,
 - crackeri din seminte si
 - intentionez sa postez ceva si despre cocktailurile verzi pe care am inceput sa le fac dupa metodologia Green Smoothies de Victoria Boutenko. Am postat cateva retete pe blogul Raw is Fun! in limba rusa.

3 comentarii:

  1. Draga Natalia,
    Felicitari pentru acest blog minunat. Iti doresc mult succes si la cat mai multe idei de retete delicioase.Cu drag, Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Mihaela pentru acest prim comentariu :)))! Sa fie cu noroc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,

    As dori sa stiu daca ai macinat la rasnita manuala de cafea si seminte de in, susan, chimen sau canepa... Doresc sa-mi cumpar o rasnita de asta manuala, dar as vrea sa fiu sigur ca poate macina si seminte.

    Multumesc! Claudiu

    RăspundețiȘtergere